събота, 12 октомври 2013 г.

Как се ядат сухи круши в събота

Бай ти Трендафил' се събуди с адско главоболие. Освен, че беше забравил, колко ракии е изпил. Дали е било ракия. Къде е било! 
От главата му се спущаше малка струйка кръв. Явното е тука, че не беше само едно глобално отрезвяване. И хич не мой си спомни.  Щом той има само рана. Дали не е заклал някой, щото по рождение си беше пашпулига и див огън.
Само кайвето на...
- Миноо! де си мааа?
И от зора по викането, пак се тръшна та заспа. Събуди се по икиндия. Ослуша се, сякаш не беше на този свят. Няма  никой да врещи.
- Де си бил бе хайванинооо. Другия път, като паднеш пред портичката, ще те оставя там. Да те видят комшиите. Ма пуста му клюка. Вместо да рекат, че си пиян. Ще ме изкарат, че съм те била. И току вече те гоня. И тогава всички пезевенти на селото ще се наредят на опашка пред портичката. И женените!
Стана леко, че се залюляваше като изгоряла тръстика. И за двайсетина минути стигна до кухнята. Болеше го само раната на главата. Нямаше никой. А сега де.
Седна да си припомни.
Снощииии. Цццццц. Вчера къмто следобят остави Минка да плете. Да рушка нещо в ръцете си. Не видя.Щото гледаше да се измъкне като някой лалугер, докато тя беше седнала зад къщата на слабото, есенно слънце.
В кръчмата. Там беше от два и половина следобед.
Беше последен. И как тъй :D Жена му беше като СОТ, какво да прави.
Всички бяха на по две ракии и той гаврътна една двойна. да ги настигне. И след всяка спиртосана  атака идва не само по политическа партия " Атака ".
Заради нея, някой бяха измислили, пункт за разделно събиране на други народности. След това имаше разбити носове. И някой май остана без ухо.
На другия ден полицията ги разпитва. Всички гледаха, като изпаднали от небето. Щото не помнят.
Та и снощи.
- За Коледа ще ни дадат по сто лева добавка.
- Ще видиш добавка, през кривия макарон на кучетата  на цялото село. Ако  беше ББ. Сега ей тука щеше да има магистрала.
- Е па що ти е магистрала бе дъртак. Те проститутки искат здрав, прав, корав и паралия.
- Аз ли съм дъртак бе, продажник. Ти забрави царчето, га му сменя памперса. Сега избердян кучетата на ББ си харесал.
- А ти какво имаш в двора бе идиот. Картофи и овце. И най-големия коч си ти. С ей такива рога.
- И ти си ги имаш. Но накичени с червени рози.
- Не рози, а трънаци.
Всички, които спореха станаха  въргало. Само един подскачаше отстрани и викаше.
- Кой не скача  е сменен.
И като се досети за цялата история бай Трендафил'. Взе, че огладня. Огледа се. Ни тенджери с манджа. Ни тави у фурната. Хладилника празен. Няма и хляб. И Минка я няма никъде...
И хоп тя на вратата.
- А събуди ли се. Обед станало. Кво ме гледаш, като гладно куче. Ще  ядеш сухи круши. Ми нямам дърва.  Гоня те, а ти си като невидим. И рекох. Като няма какво да правя, да прескоча до града.
Стига си зяпал беее. Това са дънки. Да не мислиш, че чак от града, ще ти мъкна готова манджа да пукаш. Тука си имам всичко. Сал дърва си нямам. И ако взема таз секираааа.
По добре я вземи ти. Че ще останат само дръжките от крушите след малко.
И предупреждавам. Заобиколи центъра. Щото Бареков щял да се вясва в селото да ни разяснява, как щял да ни оправи. Тъй като аз знам. Не искам да се оплетаеш с тая работа в кръчмата. И утре да ядеш па колчетата на доматето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар