сряда, 27 април 2011 г.

Благоустрояване по друг начин

Вчера носих компа на ремонт и по обстоятелствата на местене на ателиета и насочване от тука до там преминах през целия център, нарамила кашон.
Тъй като в момента центъра е в едни заграждения се сетих как започна всичко с благоустройството.
Добрич има доста широк център, но с едни големи жълти плочи които зимата стават като хокей на лед.
Предният кмет реши, че е много широк и няма да минават тирове и каруци и му дойде акъл да го благоустройва, в полза на общината. За тая цел цялата северна отсечка от булеварда до центъра напълни с кюпове, или поточно със сгради давани под наем/ дали са купени в момента не знам/. За преминаващите остави два метъра до тях. Алтернативата е горните метър и нещо до вградените магазини в сградите, до които се добираш по стълби /това за здрави и прави/.
Сегашната кметица започна с мандат от едни с прословутите си келяви детски площатки, и които с гражданска помощ бяха унищожени. И сега втори мандат от други, който започна с осветление на разни малки улички /които не са имали никога/, което трая определено време.
После изникнаха едни нови спирки по центъра, които си купиха крила и ги няма. Дали са откраднати или нещо друго не знам.
Миналата година се почнаха два ремонта. Една улица близо до нас и тия плъзгащи плочи по центъра.
Тая улица като се почна, се прави и канализация и за целта се спира водата. Това трая чак до зимата и пак се спира де. Обаче забелязвам едно рязко увеличаване на водата на общия водомер, която се пръска на всички. Дали като пускат водата се надува с въздух водомера не знам. И наредба имало за тоя общ водомер, ама това е друг въпрос.
Та за благоустрояването на ВИК канали и час от улици кметицата е изтеглила някакви пари и май на нас се пише.
Още миналата година до ония кюпове започнаха да сменят и да махат тия плъзгащи плочи. Сложените нови бяга с грайфери и дори на два цвята. Даже и малко шадраванече има.
Миналата седмица преминах през тротоара от другата страна по който почти няма място да се мине, започнали са масово да слагат нови плочи. Същия цвят, но само с леки черти. Зимата ще се усети яко, видяха ми се доста лъскави.
А иначе живата елха е там, за която вече се похвалих. Единственото хубаво нещо е, че сега ще има градинки. Те ще бъдат красотата през лятото обаче.

Няма коментари:

Публикуване на коментар