четвъртък, 31 януари 2013 г.

Как се отглежда-живее с котка. Или, личен опит от 16-17 години

Ако сте си намислили да си вземете за домашен любимец котка( котарак). Трябва да имате в предвид техните силни и слаби страни. 

1. Животното се взима   за отглеждане в домашни условия на възраст, 30, 40 дни. От това зависи как ще се възпита в затворен начин на живот.
Запомнете! Котките са своеволни животни. Както в любовта към вас(която е безгранична), така и в непослушание. Вие определяте средната черта, когато трябва на точното място. По надолу ще ви кажа как. Точно затова се взема малко на възраст животно.
2. Когато го вземете, трябва десетина дена да  сте до него за приучаване на хигиени навици.
Аз не харесвам котешки тоалетни. А, заемане на голямо пространство. Б, изхвърляне на боклуци в страни при инстинкт на заравяне и Б, разхищение на средства.
На първия ми котарак поставих пластмасова съдинка с повдигната скара . В началото леко пръсках пясък. След като се изходи, се измива.
Сегашната ми котка изрита съдинката и ползва сифоните. Наложи се обаче да ги сменим с пластмасови, защото желязото се разяжда.
Та за началната хигиена.
Като си вземете животното, трябва да го следите, къде се опитва да се изходи. На тези места, бихте могли да поставите неща противни за него. Аз слагах вестници с лепило С200.
За около десет дена хигиената е на лице.
3. Храната на животното, трябва да е основно от гранули. Но това не значи, че не трябва да му се дава малко месо или кренвирш. Последния ако не го иска, значи не става и за хора :). Това си е истина. 
Аз съм сложила чинийките за вода и храна в тоалетната. По принцип не харесвам чинийки за домашни любимци из цялата къща. И въпреки това си пазя една ламаринена кутийка на перваза за сутрешни дегустации на сандвичи.
Не давайте на животното кости, никога! Предния ми котарак си умря от преяждане на кости от месо.
4. Би трябвало да не го пускате навън за по малко, защото домашното животно се изнежва. Имунитета му е по нисък и има опасност да се зарази с какво ли не.
Ние в нас, само с обувките  сме докарали. И поради слабата имунна система, доста време се борим с една кожна и заразна болест по котките. 
Слава- богу няма заразен човек. От това следва да се знае, че котката е вързана и с  финанси. Към ветеринар.
5.Като казахме ветеринар. Когато се разгони, вие избирате хапчета или кастрация. Мъжкия по тази част е труден за отглеждане, маркира територия доста миришещо.
6. То е най-игривия домашен любимец. Недостатъка е, че като порасне не си мери силата. От вас  зависи да поставяте мярката. Защото и да го накажете му минава. Еее след час, два.
7. Трябва да  го  научите от малко по тона гласа ви да разбира кога е сгрешило. Да не се подвеждате по малката красива муцунка, защото като порасне може да ви излезе солено. Но връзката ви тогава ще е силна и няма да искате да се разделите.
8. Оставете  му малки, невинни бели, които не касаят здравето ви или глобално унищожаване на домът ви. Така, като се разсърди си го изкарва там. Или с тези номера ви прави лично представление за да  го забележите.
9. Всяко животно си има личен характер и след година, две от любов ще ви покаже някакви номера. Които прави в знак на уважение и любов към вас.
Предния ми котарак  спря да мявка нормално. Като се прибирах се чуваше маааа- мооо.
Сегашната котка, като и кажа цункай мама. Ме целува по брадата. Еее по някога ме хапва.
10. Ако сте болен и легне върху вас  или до вас, не го гонете. Някак си усещат нещо.



пп Ааа,дори и да се скриете да плачете, то ще ви намери да ви оближе сълзите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар