петък, 20 септември 2013 г.

Програми и учебници

Уж са програми, но все нещо им куца. А с годините все повече. А би трябвало да е обратното. Не са те. Явно хората, които ги правят, колкото и да се сменят. Мислят програмирано. Донякъде и обратно.
Както и забелязах  като ученичка. като се сетя сега. Имахме няколко часове и предмети, несъвместими с името на техникума. С името-профила на паралелката и нейната практика. Като и учителите за тях, А единия се преподаваше от директора.
Същината на програмите и "новаторството" го схванах, когато децата ми тръгнаха на училище.
Първи клас беше ужасен с дългия си списък за купуване на разни спомагала и джуджувки.
В разликата от три години ( с малкия син). Безплатния буквар си смени визията.  Читанката за втория срок си смени визията, автора (те) и издателството. Както и всичко останало. За всички учебни тетрадки, които трябваше да доплащам или търся си беше като годишна премия за джоба. 
Но стреса дойде след 8 клас.
Така  и не разбрах, каква беше тая нова програма на големия. Само, че ме задължиха да купя всичко ново. Както ми казаха  издателство и автор. Най- много утрепа коня  учебника по английски. Оригинал. Точно трийсе и пет лева. На втората година отказах да платя и го копирахме за дванайсе.
През годините съм се натъквала на, както казах на задължаване към издателство и автор. Поради смяна  на програмата, естествено!
Въпреки, че на учебника си пише едно и също. За съдържанието не мога да кажа вътре какво има.
Около шестнайсти септември малкия каза, че програмата  за учениците е остаряла. И то в световен мащаб. 
Аз му казах, че не всичко е както у нас. Само метна с глава.
Той на двайсе и четири. Кой знай с какви глупости са му пълнили главата до осемнадест. По задължение.
Тази година видях и униформи. Та се почудвам. Колко струват? Коя фирма ги прави?  На кого вуйчо-владика е!? Коя е следващата крачка? 
Всички се радват на една външна корица. Била тя нова програма. Нов учебник. Или нова униформа. Става ти драго на окото. Другото и... м......аа м.....у

пп  Най много  ме  яд за изчезването на физическата активност. Или така нареченото физическо. Не знам сега какво правят в него час. Навремето уших една много готска торба  за екип на големия. Начииии преди 19 г. Опита се детето да се преоблича само месец. - закъснявам  за час , ми каза. Другите деца играят физическо с квото дойдат сутринта.
Или с каквото са им приготвили в къщи.

А дали внуците по програма няма да стават вундеркинд  :D

2 коментара:

  1. Мда, изръсихме се яко и ние:) Сега за инфото - учебници по немски - 13о лв, униформа 150 лв, учебници, тетрадки, одлекла, ксерокс - около 120 лв. Да ни е честита новата учебна....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Майко мила. Тъкмо ми даде точно инфо за тазгодишните цени И таз униформа леле божке.

      Изтриване