понеделник, 5 декември 2011 г.

" Неравностойните"

Отдавна съм се примирила с ден на тва или ден на онова, като изключа празниците с които сме свикнали и в които се стараем да измъкнем някоя усмивка. Не тънтъри -пънтири с некви традиции за кво се слага на масата. То щото и баба знае като и е пълен джоба да бие тъпана колко много държи на традициите.
Даже мислех да не пиша и прескочих един ден и гледам слънцето замръчня. Ама пусто му пукило си е в мен и трябва да си каже, кво да го правя сега.
Става въпрос за некъв си международен ден на хората в неравностойно положение, или така гадно наречените инвалиди.
Първо ще почна от тоя ден дето споменава от все дет имат хал да разбират от слово и неговото излияние. Те щото си мислят, че като тръбят някои ще прочуват че все пак такива хора има. Ще рече, че никой не ги е видял или чул ТЕЯ "неравностойни". И сега като тръбят кат стадо слонове всички ще разберат за тях и живота им ще стане прекрасен.
Нали не си мислят, че повечето " такива се крият в пещери.
Второ. Тези хора не се нуждаят от търпаня и фанфари. Имат нужда от закони, които да им предразполагат работа. ( за тези които могат такава). Имат нужда от редовни медицински прегледи, поддържащи лекарства и адекватно лечение. Сами разбирате, че ако нямат някаква работа и нямат здравна осигуровка никой не би ги погледнал. Та да не говорим за корупцията в ТЕЛК. Там е друга тема.
И това сигурно не се знае нали!
Кво сега, да ви признавам тука в блога си от кви болести съм болна. Не защото ме е срам. А защото тука не е място за оплаквачка.
Само ще кажа, че 23 години с хронична болест съм работила 17 г втора категория труд без да се замислям, че има някаква опасност за мен. Изведнъж като взех да потъвам, лекарите от ТЕЛК 6 години ме мотаха. А аз се борих не за " инвалидна пенсия" , а за прословутата здравна осигуровка, щото рецептата е безплатна а иначе е 70 лв.
Знаете ли колко ми даде държавата за моите"скромни" болести( сега вече не е една) 53% и 115 лв.
Може би ако ми беше дала шанс за някаква работа щях да съм малко по- добре сега.
И последно за по горното .
Всеки така наречен " инвалид" винаги ако му дадат шанс дава всичко от себе си, дори повече от "нормалните".
Аз съм го дала като съм работила с ножовете и на третия месец съм взела заплата колкото работник на 3 години.
Или като тъкачка като взимах заплащане, колкото един майстор.
Та за какво е този ден за хора с увреждания. Те искат шанс, разбирате ли!
Трябва само някой да им го даде. Ние, тия около нас, работодателите и лекарите със своята навремена помощ. Нали и " Инвалида трябва да яде.
Не да слуша гръмки думи всяка година.

пп Извинявам се на всички мои гости, но понякога ме хващат едни бесове, Благодарна съм им , че ме четат!

5 коментара:

  1. Така е Руми, но не виждам кога нещата ще се променят. Дори и здравите са излишни за тази държава:(

    ОтговорИзтриване
  2. То дет няма се промени, че и ден му тургат да ровят на хората в раните идиоти с идиоти такива

    ОтговорИзтриване
  3. Руми няма защо да се извиняваш, за така наречената ни система на здравеопазване и пошлото тръбене едни път в годината, че видиш ли има такива хора. Начини има как, но системата е дърво и по-никакъв начин не помага на такива хора.

    ОтговорИзтриване
  4. Кажи си го да ти олекне, лошо нещо в хубав човек не стои. И аз вече не съм в ред, ама съм пи4 и сам си вземам. Видях какво ми дадоха при толкова осигуровки, които съм си правил ...както и да е, само ме е яд , че нямам глас да им изцепя една яка псувня, нали за тази пуста гласност все ми надуват главата...То с моя късмет, като има гласност, на мен ми се загуби гласа (голям смях).
    Бъди весела, кажи си каквото имаш, че да ти е леко на Коледа :)

    ОтговорИзтриване
  5. Големи идиоти бе ама ще ми е весело инак как :)))

    ОтговорИзтриване