сряда, 22 февруари 2012 г.

Нещо като култура

От както съм в блогосферата забелязвам една зачестила тенденция. Да се кръщават блоговете на английски и да се започва с такова заглавие. Веднъж вече писах по темата но не можах да го изровя. А и защо да ви разкарвам от линк в линк, аз ценя новия пост.
Не ми ясно защо го правят? Дали да покажат висока култура. Търсачките да ги откриват по добре. Или някаква лична причина.
Може би след време почти всички блогове ще са на друг език. Като техните автори няма да се интересуват от гостите, защото смятат, че влиза " елита " също като тях. А като гледам и самите гости нямат претенции. Де четат, де не. Цъкат по всякъде където могат да покажат имената си или физиономията си. Важното търпаня да става.
Може да не звуча демократично и някой да ме обвини в дискриминация. Но доста от тези са по площадите и имат претенции за тези и онези.
А и да сте виждали някой блог от друга държава с нещо българско по него, питам???
Не, че английския не е полезен, но зависи в кои сфери. Трябва ли да се слага като дъвка той ли друг език за да докаже някой висшата си култура.
Колкото и да не ни харесва, все още сме в България. Не смятам, че всички, които влизат в нета знаят езици. Езика не прави човек непохватен да се оправи с един комп. Поне заглавието на поста да е на български . То понякога и заглавие няма, но това може да се преглътне.
Поста не е критика или съд някакъв. Просто заключение до което аз няма да съм жива да видя. Няма за цел точно конкретен блогър. Все пак съм достатъчно дълго в " блогосферата " за да имам свое мнение.


" всичко българско и родно
любя, тача и миля"
Иван Вазов

пп нека да покажа и аз култура малко, аааааааа

8 коментара:

  1. Ми лейзифентъзи звучи дори по-тъпо, изписано с кирилица... :P

    Сега би попитала (ако не ти е мил животът, че да ме питаш мен нещо... винаги боли), защо не е бил просто "мързелива фантазия", то той беше, а мързелива фантазия звучи дори още по-тъпо от лейзифентъзи, изписано така (с кирилица)...

    не ме мрази... беше най-малкото зло


    иначе си права :D

    ОтговорИзтриване
  2. защо? - избери си причина:
    1. защото искам, мога и конституцията не ми га забранява
    2. защото заглавието изразява нещо, а то ми звучи по-мелодично на друг език
    3. защото съм проста и съвсем абсолютно неграмотна.

    това са основните три, не ми се влиза в повече подборности. сигурна съм ти сама си си измислила доста повече причини, пишейки поста.
    и да, ти въобще не съдиш. ма никак. а още по-малко обиждаш хората (някои от които също "достатъчно дълго в блогосверата") на основание избора им.
    аз също мога да ти кажа, че си най-малкото пунктоационно неграмотна. но това си е твой избор. не те съдя, да не си помислиш нещо.
    и да, признавам си, аз съм сноб-псевдомултикултуралист (който дори не е наясно правилно ли е написал тая дума), който понякога забравя заглавията, много често ги пише на различни чужди езици и НЕ ХАРЕСВА творчеството на Вазов.
    можеш да се обадиш на някоя от екстремистките националистични партии да ме прочистят от греховете ми.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Съгласен съм, че от българи за българи трябва да се пише на български език. А също, и че чуждиците в българския език са много.
    Post - обява, съобщение

    totenlicht каза: "...аз също мога да ти кажа, че си най-малкото пунктоационно неграмотна. но това си е твой избор. не те съдя, да не си помислиш нещо..." :-)
    Направо ме разби с правопис и пунктуация...
    Учудващо много искри са се разхвърчали от едно Мъждукане.

    ОтговорИзтриване
  5. че аз не съм твърдяла, че съм грамотна. само твърдя, че когато имаш претенции, ти самият трябва да имаш покритие. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да. Дори напротив:
      "3. защото съм проста и съвсем абсолютно неграмотна."
      Но пък за сметка на това си обидчива и затуй с гордост ни осведомяваш за останалите си качества и предпочитания доста разгорещено.

      Изтриване
    2. ма разбира се, че силно съм се засегнала. а снощи дори си разплетох чорапите заради това. съвсем демонстративно и драматично.
      сега последно какво реши - твърдя ли, че съм грамотна или не? или и ти не знаеш накъде ти духа вятъра?
      по тоя повод, вие, истинските и извисени българи, как викате на кибрита, асансьора, мусаката, таратора, балъците и прочее?

      Изтриване
    3. Добре е, че се намираш на работа, но си оплети пак чорапите, че да не ходиш боса!
      Аз нищо не решавам, ти си го написала в т.3 и съм го отбелязал по-горе.
      Ние не им викаме на тези неща, защото няма да ни чуят. Наричаме ги със същите имена. Има голяма разлика между заемка и чуждица. Ние се отвращаваме от чуждиците, които навлизат в езика ни поради беден речник.
      Например:
      цък или щрак вместо клик;
      печатам вместо принтирам;
      представям вместо презентирам;
      рекламирам (отдавна е навлязла в езика ни поради липса на такова понятие) вместо промотирам;
      Но в статията не става въпрос за чуждиците(дори и в нея ги има в повече). Става въпрос за стремежа на някои да покажат превъзходство. Всичко това вече се е случвало и отдавна е описано от Добри Войников в "Криворазбраната цивилизация". Но ти сигурно и него не харесваш :-)

      Изтриване