петък, 24 септември 2010 г.

25 септември - ден на ДОБРИЧ


Първите свидетелства за историата на град Добрич са намерени при разкопки датиращи от IV-III в. пр. Хр. — II-IV в. сл. Хр. При Второто българско царство живота замира поради непрекъснатите нашествия на печенеги.
През 16 век отново възниква селище. Негов основател е турският пътуващ търговец Хаджиоглу.
През 17-19 век градът се развива като занаятчийски, търговски и земеделски център. До началото на 19 век той достига 12 000 жители.
През 1851 се организира прочутият Добрички панаир, който приема стоките на едрите търговци от Варна, Русе, Шумен и по-далачни градове.
Първата българска църква тук е Свети Георги, построена през1843. Първото българско килийно училище към нея е построено на следващата година.
През 1869 година се изгражда градският парк. Изгражда се телеграфна връзка с град Варна и пощенска станция. Същата година започва работа и болницата.
Градът е освободен от турско владичество на 27 януари1878 от части на Долнодунавския руски отряд. С княжески указ на 16 февруари 1882 г. град Хаджиоглу Пазарджик е преименуван в Добрич на името на добруджанския владетел Добротица.
На развитието на града през първите десетилетия на 20 век се отразяват политическите превратности, предизвикани от трите поредни войни. Първата окупация от румънските власти трае до 1916г. След подписване на Ньойския мирен договор, Южна Добруджа и град Добрич е в границите на Румъния. Борбата срещу румънската окупация продължава до 1940г, когато е подписана Крайовската спогодба и Южна Добруджа е върната на България.
На 25 септември1940г българската армия влиза в Добрич. На тази дата се чества денят на град Добрич.

Няколко десетилетия градът носи името на маршал Толбухин. От 19 септември1990г с президентски указ е въстановено старото име - Добрич.

информацията е от ТУК

8 коментара:

  1. Честит празник! Желая благоденствие на всички жители на града!

    ОтговорИзтриване
  2. Не са направили, много "арно", че точно на Добротица са го кръстили, но айде :D :D
    Честит ви празник, Руми - нещо специфично в града готвите ли си, за да дойдем на гости :D :D

    ОтговорИзтриване
  3. Ябе Калчо в криза вземай мезето и ела.:D А иначе разни концерти ама да видим дали ще се замъкна :)

    ОтговорИзтриване
  4. :) Честит ви празник!
    Да хубавее и благоденства града ви и вие в него!

    ОтговорИзтриване
  5. А нашия празник на града е на 26-ти. :) Абе празници да има.

    ОтговорИзтриване