събота, 11 февруари 2012 г.

Бедствие бе

За тоя пост се събра от оня ден. По принцип избягвам новините, защото те поради свои си причини наблягат на точно определени неща. Няма как да кажа на някой друг да не гледа такива и затова все пак с периферното си зрение ги виждам.

Та на думата.
Като са се раздавали помощи в бедстващото село се били наредили и хора, които не били засегнати.
А аз си оставих няколко дена за размисъл, с цел да не взема страна и да си бъда обективна според мене си. А не прибързана.

Оставям настрана, кой за кого трябва да се грижи. Кой как мисли, защото не съм врачка. Кой е виновен, защото не съм Господ или съд.
Ще изкажа мнение какво би трябвало да се върши в държавата( казала мухата), защото селото е по- голямо бедствие. Но преди него май бедства цялата държава.
Може ли да си представите какво би станало ако ни връхлети някоя 'Катрина'. Ще трябва да сменят картата. А някои да си отидат в другия имот извън това място.

Всеки път когато се зададат избори, има почти едни и същи обещания и сменящи се лица, които все още не са ни омръзнали и си ги държим да им се радваме.
Та не можа да им вдене в тъпите им глави ( оф ще ме съдят), че все пак един ден дойната крава хората ще свършат и няма да има кой да внася данъци, осигуровки и всякакъв вид такси и налози, които се намислят за да се хранят разни татунчовци по столовете. А те имат акъл колкото гъба, но са на " вуйчо владика" човека и родата.
И като зачезнат и малкото пари в джобове тилилейски се почва гански рев.
Няма пари за здраве, за пенсии, за образование. Бе няма.

Аз мисля така:
Преди да започне някаква реформа, не трябва да се сменят мебелите а всички които седят на тях.
Вместо да се търсят как да взимат ризата и цървулите на хората. По добре да помислят, как да се отворят нови работни места и продукцията да е толкова рентабилна в страната и навън, че хората да са спокойни за утре. За какво са учили мениджърите. Не само да размахват съкращения, а да търсят продукт който ще внесе светлина в тунела.
Ако това се случи съвсем естествено е да се увеличат заплатите, според това, кой колко и в какво качество е произвел продукта.
Освен задължителните данъци, да оставят хората сами да избират височината на осигуровките си . Като има само минимален праг.
Когато се изчислява пенсия да не се прави като досега. Всичкия стаж определен по последната осигурителна година, определена от институцията. Да се изчислява година за година. Може да си представите сега как една осигуровка през виденовото време се балира по тежест от 2008 година.

А бе и аз си мечтая за добра работа с 1000 заплата. Как няма да оставя 100 за пенсия и да си само за мен. Но това си е в главата ми. Има да фъркат столове, и не само.
В момента е толкова забатачено, че бедствията са похлупака на тенджера за почти всички хора. И голяяяма реклама за политици. Защото след водата, само тях гледаме. Поне да хващат помпите, като не вадят от джоба си.

Зачезвали сме били, айде холан. Това е в другата тема.


4 коментара:

  1. Всеки ден се сещам за старото китайско проклятие- Да живееш в интересни времена! За съжаление, не сме късметлии, но дано не оставим това поне за следващите поколения.

    ОтговорИзтриване
  2. То работата в такива случаи не е и до осигуряване и застраховане. Специално в тоя случай си има собственик на язовира, който е издавил народа в селото и му е съсипал имуществото. Това е държавата и е редно да покрие всичко, което е възможно да бъде възстановено до стотинката. А умрелите... Абе, много неща не са наред.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, да се чудиш от де да ги хванеш. Ама и да ги , няма кой да вярва. Щото виновни никога няма.

      Изтриване