сряда, 6 юни 2012 г.

" Храната, прави борбата"- продължение - Царевичен хляб

За всички дълго-посещаващи блога е ясно, че кулинарството не ми е в реда на нещата. Но това не значи, че не ги умея. Когато се наложи.
Както знаете от по-рано, реших да не се храня с пшеничен хляб,  като търсех по реда на изключване алергени за разлютяване на Невродермита. А диетичния в магазините не е диетичен и има химия. Реших да си правя домашен хляб.

Спрях се на следната рецепта:
Два пакета царевично(400г) брашно-фино.
Кофичка кисело мляко.
Четвърт мая за хляб,  половин кафяна лъжичка сода бикарбонат, кафяна лъжичка сол, щипка захар и малко олио за тавата.
Топла вода, до оформяне на тестото.
( за мен и чифт ръкавици на бройка)

Слагам маята в малко топла вода да се разтвори. В съд за месене изсипвам  брашното, солта, захарта и част от киселото мляко. В останалото кисело мляко, погасявам содата и изсипвам. Слагам и разтворената вече мая и бъркам с една лъжица, като прибавям топла вода сложена в кофичката от кисело мляко, до получаването на влажни, слепващи се трохи. 
След това слагам ръкавиците и продължавам да слагам топла вода леко, като с дясната ръка замесвам до оформянето на меко тесто. Като спра с водата, го поомесвам още малко и го оставам да втаса за около педесет минути( като за топло време). 
Оформям в намазаната с олио тава продълговати, малки хлебчета и пека на 250 градуса.  Като ги извадя, напръсквам с вода и завивам  с вестник, найлонче и кърпа докато изстине.
Стигат ми за два, три дена. Съхранявам с торбичка в хладилника. При консумация, притопляне в микровълнова. По желание, напръскани с малко вода.

3 коментара:

  1. Снимай го да видя какво ти се е получило. Едно отвън и едно разчупено или срязано, ако може.
    Имам резерви към качествата на чистия царевичен хляб, но пък и със смесен набухвател точно не съм правила.

    ОтговорИзтриване
  2. Ами като е пресен е най вкусен. После малко става твърд. Но с претопляне става. Пробвах соя, не е добре. А о оризовите макарони са лигави и се отказах да търся брашно. Всичко е скъпо и затова се спрях на това.
    Изчакай с фотото няколко дена че нямаме блуто инак няма проблем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соята смърди нетърпимо.
      Ок, ще почакам за фотките.

      Изтриване